Ontdek het beste van Frankrijk: 6 Franse festivals die je niet mag missen

Van megafeesten in de 'Roze Stad' tot de groenste bijeenkomsten en nog veel meer...

  • TicketSwap Team
  • wo 15 mei
  • THE AGENDA INTERNATIONAL

Dit artikel is geschreven en samengesteld door het TicketSwap-team, voor u vertaald met AI.

De beste festivals in Frankrijk en Franse topevenementen

Frankrijk is wereldberoemd om zijn culturele diversiteit, culinaire kunsten en historische monumenten.

Maar achter de Eiffeltoren en het Louvre ligt een land met een diepgewortelde traditie van festivals, die van alles vieren, van film tot middeleeuws erfgoed.

Er is zelfs zoveel keuze dat het je niet kwalijk zal worden genomen als je je een beetje geïntimideerd voelt bij het kiezen van een festival dat je in 2024 in Frankrijk wilt bezoeken.

Daarom hebben we deze gids samengesteld, te beginnen met onze selectie van de beste festivals in Frankrijk voor muziekliefhebbers, gevolgd door een culturele kalender van Franse festivals buiten de muziekwereld. Op zoek naar een avondje uit in Frankrijk? Bekijk de beste clubavonden in Parijs

Les Eurockeenees

Franse muziekfestivals: beste festivals in Frankrijk

Op zoek naar een muziekfestival in Frankrijk? Hier is ons overzicht van populaire festivals in het hele land.

Les Eurockéennes 2024

4 - 7 juli, Eurockéennes de Belfort,

Sermamagny, Frankrijk

Een van de toonaangevende muziekfestivals in Frankrijk, Les Eurockéennes 2024 belooft een ongelooflijke line-up van internationale artiesten zoals David Guetta, Lenny Kravitz, The Prodigy, Duitsland'eigen Purple Disco Machine, het Engelse rockduo Royal Blood en de Franse drilllegende Gazo. Opkomende sterren zoals Yamê, Didi B, Blondshell, DJ Lizz en meer zullen zich ook bij het gevarieerde programma voegen. Critici hebben de eclectische mix en de bruisende sfeer van het festival geprezen.

De hele dag In 2024

20-21 juli, ADI Park, route de Gustave

Le Moule, Guadeloupe

Onder leiding van Mathieu White uit Guadeloupe, de Franse rapper Koba LaD, Teejay uit Jamaica en Martin.Jamaica's Teejay en Martinique's Kima, speelt dit tweedaagse evenement gastheer voor een bruisende line-up die festivalgangers zal boeien. De tweedaagse is klaar om echt los te barsten, met de toevoeging van rijzende sterren als Yamê, Didi B, Blondshell en DJ Lizz, waardoor een onvergetelijke viering van de Caribische en wereldwijde muziekcultuur ontstaat.

Het festival weet ook hoe belangrijk catering is voor de algehele ervaring en selecteert zorgvuldig stands om ter plekke te dineren.

Onder het thema Karibisch streetfood biedt een gevarieerde selectie van restauranthouders hun beste gerechten aan, waarbij de voorkeur uitgaat naar lokale en smakelijke producten.

Verschillende bars zullen ook aanwezig zijn om cocktails te serveren, samengesteld door creatieve mixologen.

Little Festival 2024

31 juli - 4 augustus,

Seignosse, Hossegor + Capbreton, Frankrijk

Het Little Festival, dat zijn zesde editie viert, belooft een "compleet muzikaal en artistiek circuit aan de oceaan" in een vijfdaagse viering van elektronische muziek, straatkunstvoorstellingen en boardsporten.

De line-up van 2024 bestaat uit Antoine Sy, Cloutch, Cora M, Pierino en Novaj 新し op 31 juli.

In Le Tube in Seignosse op 1 augustus treden Carla Schmitt, L'Hkleon, Rem's Martinez, Salomé, The Driver, Valentine G en Vitalic op.

Vrijdag 2 augustus gaat het verder in Le Tube met Bec, Esme, Lacchesi, No Art, Sam Paganini en Space 92. Op 3 augustus spelen Asdek & Ava Mind, E Darta, Remi Siku, Marius, Mosimann, Sqwad en Venga. Tot slot, op JO&JOE in Hossegor op 4 augustus, zullen Eclair Fifi, Emma B, Fanette en Linoa het festival afsluiten.

Geprezen om zijn relaxte maar dynamische sfeer, is het een niet te missen evenement onder de Franse festivals.

Pink Paradize 2024

3 - 14 oktober,

Toulouse, Frankrijk

Pink Paradize keert van 3 tot 14 oktober terug naar Toulouse en brengt een levendige mix van elektronische beats, alternatieve rock, hiphop en beeldende kunst.

Eerdere edities werden gekenmerkt door genre-tartiesten als Vitalic, Rone en Étienne de Crécy, en bieden festivalgangers een ongeëvenaarde artistieke diversiteit.

Met zijn "hybride, kleurrijke en hedonistische" geest, belooft de 2024 editie zowel muziekliefhebbers als kunstliefhebbers te boeien.

Verwacht een mix van internationale sterren en lokaal aanstormend talent die de "roze stad" verlichten in een van Frankrijks meest opwindende multi-genre festivals.

Family Piknik 2024

2 - 4 augustus, Espace Lucien Jean

Frontignan, Frankrijk

Family Piknik is een van de toonaangevende muziekfestivals in Frankrijk met een levendige mix van elektronische muziek en gezinsvriendelijke activiteiten. De editie van 2024 zet de traditie van een innovatieve mix van internationale iconen en rijzende sterren voort.

Eerdere line-ups hebben gerenommeerde artiesten als Carl Cox, Charlotte de Witte en Richie Hawtin op het programma staan, wat het festival lovende kritieken en een trouwe schare fans opleverde. Naast muziek kunnen bezoekers genieten van interactieve kunstinstallaties, yogasessies en andere gezinsvriendelijke activiteiten, waardoor het een holistisch en inclusief evenement wordt.

Critici hebben Family Piknik geprezen om zijn gastvrije sfeer en meeslepende ervaring, met een focus op duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Het festival wil een gemeenschapsgevoel creëren dat de muziek zelf overstijgt en mensen van alle leeftijden en achtergronden samenbrengt.

Greenland 2024

31 mei - 2 juni, Greenland Festival

Palau-del-Vidre, Frankrijk

Greenland Festival is een juweeltje onder de festivals in Frankrijk, bekend om zijn prachtige setting en gevarieerde line-up. De editie van 2024 belooft topiconen en rijzende sterren, en zet de erfenis van het festival voort: "brengt het beste van elektronische en hedendaagse muziek naar één onvergetelijk evenement."

De line-up bestaat uit Ofenbach, Trinix, Ninho, PLK, SCH, Superbus en nog veel meer.

Als eco-verantwoordelijk evenement geeft Greenland Festival prioriteit aan duurzaamheid door bewustwording te vergroten, te sorteren, recyclen, composteren, lokale toeleveringsketens te promoten en lokale belanghebbenden te betrekken. Na het succes van de editie van 2023 streeft het festival naar voortdurende verbetering, met de nadruk op eco-verantwoordelijkheid en sociale integratie.

Als eerste festival in de regio met gratis kaartjes voor kinderen onder de 10 jaar, benadrukt Greenland ook het belang van gezinsvriendelijke ervaringen en zet het de standaard voor duurzame en maatschappelijk verantwoorde evenementen.

Dancing people - best festivals france 2024

Andere festivals in Frankrijk: Culturele Franse festivalkalender 2024

In februari komt de Franse Rivièra tot leven met het nationale festival Carnaval de Nice, een van de grootste en oudste carnavals van Europa.

Dit festival, dat bekend staat als het Franse equivalent van Mardi Gras, is een hoeksteen van de Franse cultuur en trekt tienduizenden festivalgangers naar de badplaats.

Parades vol praalwagens, muziek en de beroemde "Battle of Flowers" veranderen Nice in een kleurrijk wonderland.

Van april tot november nodigt het kunstfestival International Garden Festival in het Château de Chaumont-sur-Loire in de Loire-vallei ontwerpers uit om unieke tuinen te creëren die innovatieve tuinbouwcreativiteit laten zien.

Dit jaarlijkse festival biedt fantasierijke displays die visuele kunst combineren met de natuurlijke schoonheid van de Loire-vallei, een UNESCO Werelderfgoedlocatie.

In Menton, een stad die bekend staat om zijn citroenboomgaarden, viert het Fête du Citron (Citroenfestival) citrusvruchten met extravagante praalwagens en sculpturen die volledig zijn gemaakt van citroenen en sinaasappels.

Het Menton Citroenfestival valt samen met het Menton Muziekfestival, waardoor het een unieke combinatie is van visuele en muzikale kunst aan de Franse Rivièra.

Verderop aan de Rivièra in mei brengt het Cannes Film Festival internationale sterren naar glamoureuze rode loper evenementen en filmpremières.

Het Festival de Cannes is beroemd om zijn Cinéma de la Plage, waar filmliefhebbers kunnen genieten van voorstellingen op het strand, en de felbegeerde Golden Palm prijs.

Historische en klassieke muziekfestivals

Reis terug in de tijd op het Sedan Medieval Festival, dat jaarlijks in de Ardennen wordt gehouden. Ridders, troubadours en middeleeuwse markten vullen het grootste versterkte kasteel van Europa.

Het Provins Medieval Festival in juni neemt bezoekers ook mee naar de Middeleeuwen, met narren, ambachtslieden en ridders in het charmante stadje Provins.

Daarnaast wordt The Chorégies d'Orange, het oudste muziekfestival van Europa, jaarlijks in juli gehouden in het Romeinse amfitheater van Orange, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Dit architecturale erfgoed trekt zowel liefhebbers van klassieke muziek en opera als toeristen naar 's werelds oudste muziekfestival voor een onvergetelijke culturele ervaring.

Op 14 juli herdenkt Frankrijk zijn revolutie met Bastille Day, een nationale feestdag die wordt gemarkeerd door de Défilé du 14 Juillet (militaire parade) in Parijs en 's avonds vuurwerk bij de Eiffeltoren.

Sinds 1982 brengt La Fête de la Musique (Wereldmuziekdag) elke 21 juni gratis concerten in de straten van Frankrijk.

Van Parijs tot de Provence vermaken amateur- en professionele muzikanten het publiek met livemuziek.

In mei en juni presenteert het Sully and Le Loiret Music Festival klassieke concerten in betoverende decors zoals het Château de Sully-sur-Loire.

Het Chorégies d'Orange operafestival, gehouden in het historische Romeinse theater van Orange, is een van de oudste culturele festivals van Frankrijk en biedt een unieke ervaring dankzij de akoestiek en architectuur.

In juli verandert het Festival d'Avignon de stad in een podium, bekend om zijn avant-garde voorstellingen.

Ondertussen, Fête des Lumières (Festival van de Lichten) in december verlicht Lyon met lichtinstallaties en projecties, ter ere van de Maagd Maria.

Elk jaar in september wordt het culinaire erfgoed van Frankrijk tentoongesteld tijdens het Fête de la Gastronomie (Festival van de Franse Keuken) met workshops, proeverijen en speciale menu's.

Tot slot wordt elk jaar in april Berck-sur-Mer een kleurrijke speeltuin tijdens het Internationale Vliegerfestival, dat deelnemers van over de hele wereld aantrekt.

Met deze rijke schakering aan festivals zijn Franse festivals even divers als bruisend. Of je nu een cultuurliefhebber, muziekliefhebber of geschiedenisfanaat bent, deze culturele festivals geven de essentie van het Franse leven weer en bieden een kijkje in het immateriële culturele erfgoed.


Lees onze andere blogposts

Meer dan 6000 partners

Word een partner
Defqon LogoEventix LogoSziget LogoAncienne Belgique LogoDGTL LogoCercle LogoDefqon LogoEventix LogoSziget LogoAncienne Belgique LogoDGTL LogoCercle Logo